środa, lipiec 17, 2019

Konkurs "Zasmakuj w zdrowiu"

W dniu 16.04.2019 r., w Państwowej Wyższej Szkole Informatyki i Przedsiębiorczości w Łomży, na Wydziale Informatyki i Nauk o Żywności, został przeprowadzony Konkurs Wiedzy o Żywieniu i Żywności „Zasmakuj w zdrowiu”. Celem konkursu było nie tyle wyłonienie laureatów, ale przede wszystkim powszechne edukowanie młodzieży.  Według dr Marty Żebrowskiej-Gamdzyk, dietetyczki i adiunkta na Wydziale Nauk o Zdrowiu PWSIiP,  dieta staje się najważniejszym czynnikiem determinującym stan zdrowia człowieka. Profesor Bożena Waszkiewicz-Robak, dziekan Wydziału Informatyki i Nauk o Żywności dodała, że organizując konkurs, nastawiono się na wyeksponowanie zasad racjonalnego żywienia.

Młodzi powinni wiedzieć jaka jest żywność, jak ją wybierać, co się z nią dzieje podczas przetwarzania. Organizm człowieka rozwija się przecież do 21 roku życia. Powinno się dążyć do tego, aby wychowywać świadome pokolenia, które będzie jak najdłużej żyło w zdrowiu, a nie w chorobie. Do rywalizacji w konkursie przystąpiło pięcioro uczniów z naszej szkoły, a przygotowała ich pani Bożena Gruszka-Leszczyńska. Wspólna praca uczniów i nauczyciela zakończyła się sukcesem, albowiem Kacper Balcerzak z klasy 2A zajął bardzo wysokie 3 miejsce. W nagrodę otrzymał pamiątkowy puchar i nagrodę rzeczową w postaci małego sprzętu AGD. Jest to bardzo wymierne osiągnięcie, ponieważ w konkursie wzięło udział 175 uczestników z 23 szkół, z trzech województw. Ponadto większość stanowili uczniowie szkół o profilu związanym z technologią żywności i medycyną. Pozostała czwórka uczniów otrzymała pamiątkowe dyplomy. Konkursowi towarzyszył wykład prof. dr hab. inż. Bożeny Waszkiewicz-Robak na temat „Żywność funkcjonalna – sposób na zdrowy styl życia”. Bardzo atrakcyjne dla uczniów było zwiedzanie pracowni i laboratoriów znajdujących się na uczelni. Bada się w nich produkty i gotowe wyroby powstałe w branży browarniczej, piekarniczej, cukierniczej, mleczarskiej i innych produktów spożywczych takich jak miód czy towary sypkie. Nowoczesne wyposażenie można było zobaczyć w pracowni informatyki i automatyki. Na wydziale są również pracownie poświęcone badaniu stanu zdrowia i dietetyce. Była możliwość pomiaru poziomu cukru w organizmie i ciśnienia tętniczego. Ponadto, specjalistyczne urządzenia dokonywało pomiaru poziomu tkanki tłuszczowej, mięśniowej, wody w organizmie i innych przydatnych do oceny stanu zdrowia parametrów. Dla uczniów był to więc dzień związany nie tylko z zaprezentowaniem swej wiedzy z zakresu żywienia i żywności. Mieli bowiem możliwość poznania warunków studiowania na dwóch wiodących na uczelni kierunkach, niestety jakże odmiennych od ich dotychczasowego wyboru.

Tekst i foto:  Jan Podrażka

images/galerie/Zasmakuj_w_zdrowiu/640_001.jpgimages/galerie/Zasmakuj_w_zdrowiu/640_002.jpgimages/galerie/Zasmakuj_w_zdrowiu/640_003.jpgimages/galerie/Zasmakuj_w_zdrowiu/640_004.jpgimages/galerie/Zasmakuj_w_zdrowiu/640_005.jpgimages/galerie/Zasmakuj_w_zdrowiu/640_006.jpgimages/galerie/Zasmakuj_w_zdrowiu/640_007.jpgimages/galerie/Zasmakuj_w_zdrowiu/640_008.jpgimages/galerie/Zasmakuj_w_zdrowiu/640_009.jpgimages/galerie/Zasmakuj_w_zdrowiu/640_010.jpgimages/galerie/Zasmakuj_w_zdrowiu/640_011.jpgimages/galerie/Zasmakuj_w_zdrowiu/640_012.jpgimages/galerie/Zasmakuj_w_zdrowiu/640_013.jpgimages/galerie/Zasmakuj_w_zdrowiu/640_014.jpgimages/galerie/Zasmakuj_w_zdrowiu/640_015.jpgimages/galerie/Zasmakuj_w_zdrowiu/640_016.jpg

Partnerzy